Det är dans på Brännö brygga

Ofta har det kommit människor till mig och sagt ”Jag seglade ut till Brännö häromdagen för att se den berömda Brännö brygga. Jag blev verkligen besviken. Det är ju bara en gammal fallfärdig brygga som går i vågor. Den kan väl ingen människa dans på”. Jag håller med dem. Bryggan ser förfärlig ut nu för tiden och ärligt talat så dansas det inte längre på den. Däremot har man byggt en trevlig brygg-bana alldeles intill, vid den gamla lotsbryggan och här dansas det under sommaren.

Under min uppväxttid var dansen på Brännö brygga det stora evenemanget bland öarna i södra skärgården. Då kom folk sjövägen från alla andra öar och det låg hela flottiljer med olika flytetyg förtöjda vid de olika bryggorna. Det hela började med att speleman Erland startade uppifrån byn och gick spelande byvägen ner, följd av all ungdom tills man allihop samlades på bryggan. De äldre kom också dit för att se på dansen och bergkullar och knallar var snart fullsatta med danslystna och åskådare.

Betalningen av musiken var enkel. Man tog helt enkelt en hatt och gick runt med då och det blev mer än full betalning för speleman, som dessutom var rätt så uppladdad med bjudsupar som drivmedel. Oscar, som hade en tordönsstämma och nävar som stora humrar, körde i vardagslag hästen. På lördagarna upphöjdes han dock till rang och värdighet av ordningsman. Roddarna från Roddföreningen sökte sig gärna ut till Brännö på lördagarna och ofta uppstod det bråk mellan dem och öpojkarna. Gick det för hett till skipade Oscar rättvisa på ett lika enkelt som genialt sätt. Han helt enkelt putte de bråkande i sjön och så var den saken klar. Likadant gjorde han om det var någon som var för överförfriskad. Det kalla vattnet lugnade snart ner bråkmakarna och dansen kunde fortsätta. Vid den gamla lotsbryggan ”Helena” låg gästande kostrar sida vid sida och där kunde det gå ganska livligt till i sittbrunnar och ruffar. Man åt och drack, spelade och sjöng och vänslades som det görs och alltid har gjorts ombord i båtar

Så småningom trängde den moderna tidens ordningsföreskrifter även ut till Brännö och förstörde dansglädjen. Musiken skulle betalas enligt musikertariffer och beredas bostad, det skulle finnas godkänd belysning och en polis skulle betalas för att upprätthålla ordningen. Sådant dödade intresset och dansen låg nere ända till Brännö Ungdomsförening (BUS) slog ett slag för att bygga den nuvarande brygg-banan.

Nu är dansen igång igen, även om det kanske var friare, roligare och tjusigare på den tiden när den gamla bryggan fick duga.