0
Your Cart

Lasse Dahlquist

Hans visor har blivit mycket populära, träffsäkra musikaliska bilder av sin tid. Och dom är många, över 600 visor. Från scen och cabaret drog han över hela landet storpublik, och var en uppskattad charmör i flera filmer, gjorde dessutom succé på de stora revyscenerna.

Följ Lasse Dahlquists spännande tidsresa, liv och kulturgärning genom fem decennier:

1910

Strindbergsfejden bryter ut och Selma Lagerlöf köper barndomshemmet Mårbacka för sina Nobelprispengar.

örgryte, göteborg

Lasse Dahlquist föds den 14 september

Lars-Erik Dahlquist föddes på ett förlossningshem i Örgryte och skrevs in i Örgryte församling fast föräldrarna var bosatta på Brännö. Han döptes i Masthuggets församling. Lasses far Otto var sjökapten och hans mor Elin var dotter till överlotsen Rudolf Lange på Brännö. När Lasse var tre månader gammal flyttade familjen från Brännö till Helsingborg, varifrån de tre år senare flyttade till Lidingö.

1926

Harry Hjörne övertar Göteborgs-Posten.

Australien · Nya Zeeland

Lasse prövar på sjömanslivet

Lasse mönstrar på 1926 m/s Bullaren som obefaren jungman. Ett av landets första motorfartyg. Traden går till Australien och Nya Zeeland. Han är till sjöss i drygt ett år och mönstrar av den 21 juli 1927.

1928

Göteborgs vackra konserthus totalförstörs i brand.

Australien · Kap Horn

Lasse mönstrar på som befälselev

Familjetraditionen lockar åter ut Lasse till sjöss 1928. Nu som befälselev på den fyrmastade barken ”Beatrice”. Världens största segelfartyg byggd i järn. Lasse gör en långresa till Australien, rundar Kap Horn, upplever några förödande stormar och bestämmer sig för att lämna sjöbefälskarriären bakom sig.

1930

Hastighetsbegränsningen 45 km på svenska vägar försvinner.

Stockholm · Göteborg

Egen företagare

Det var svårt för Lasse Dahlquist att etablera sig som kompositör och vissångare. För sin försörjning startade han 1930 en agentur som sålde bland annat glasögon med ljus – "Ljusögonen Doli". Det blev ingen större framgång.

1931

Arbetare skjuts ihjäl i Ådalen när militär går till angrepp vid fredlig demonstation.

England · Tyskland

Grammofonartisten Lasse Dahlquist

Lasses första skivinspelningar är daterade 1931. De flesta inspelningarna som refrängsångare görs i England och Tyskland. Han gömmer sig bakom en rad pseudonymer. Under 1930-talet hörs han allt oftare i radio och tar steget ut i det professionella artistlivet. Lars-Erik Dahlquist blir nu Lasse Dahlquist. Genom åren kommer han att göra över 600 grammofoninspelningar.

1932

Finanskungen och tändstickskungen Ivar Kreuger hittas skjuten i sin bostad i Paris

Göteborg · Stockholm

Filmcharmören Lasse Dahlquist

Men sina mjuka och sympatiska framtoning och vackra röst fick filmbranschen snabbt upp ögonen för Lasse. Debuten skedde 1932 i Muntra Musikanter. Sedan följde en rad folklustspel. Inte minst Gamla Masthuggspojkar, svensk films första riktiga göteborgsskildring. Till Lasses största framgångar på vita duken måste nog räknas Örnungar 1944 med Alice Babs som ung motspelerska. Totalt gjorde Lasse 8 spelfilmer och skrev musik till många.

1936

Sju års folkskola blir obligatorisk i Sverige.

Lidingö

Gifter sig med Inez Lindquist

Redan i tonåren började Lasse uppvakta Inez. De skrev glödande kärleksbrev till varandra under Lasses sjömanstid. De gifter sig den 9 april 1936 i Lidingö församling, där Inez var uppväxt. Äktenskapet blev livslångt. Deras son Bob föds 1938. Efter att ha varit bosatta i Stockholm flyttade de 1943 till Göteborg-Brännö.

1938

Ludde Nordström kartlägger Sveriges levnadsförhållande och skapar begreppet ”Lortsverige”.

Lasse och Edvard Persson

Edvard Persson och Lasses vägar korsades troligen i folkparkerna i början av 1930-talet. Edvard hade då redan sjungit in flera Dahlquistlåtar. Med åren blev Lasse leverantör till många filmlåtar i Edvards filmer. Till de mest populära hör: Kalle på Spången, Lite grann från ovan, En sjöman till häst och Vi klarar oss nog ändå.

1939

Hitler invaderar Polen. Världsbranden har börjat.

Fältartisten Lasse Dahlquist

Det är under beredskapsåren fältartisterna får sitt självklara utrymme. Lasse tillhör den första gruppen. Uppträdde på lastbilsflak och i hangarer. Ibland mitt ute i skogen. Han samlar överallt en stor och uppskattande publik bland de inkallade och man bör veta att det var bara de populäraste artisterna som drog ut i fält.

1941

Den amerikanska storfilmen ”Borta med vinden” har premiär och den amerikanska flottbasen i Pearl Harbor bombas sönder av japanska styrkor.

Brännö brygga

Den nya Brännö brygga, byggd i betong, utstrålar ingen större romantik. Men skärgårdstrafiken förtöjer där ännu och visst dansas där fortfarande på sommarkvällar men på bryggan intill. Den gamla träbryggan som förekommer i Lasses välkända sång revs så småningom. Lasse signerade genom åren otaliga bryggbitar från bryggan och med tanke på alla signerade plankor måste bryggan varit en av de största i Europa.

1943

Ubåten Ulven minsprängs i en övning i Göteborgs skärgård. Ingen av de 33 i besättningen överlever.

Lasse på scen och i folkparker.

Mitt under kriget pågår också Lasses folkparksturnéer i stor skala. Ofta ensam på scen men också i sällskap med andra artister. Han befinner sig nu i sin mest produktiva period. Ständigt uppvaktad av nöjespressen. Avspänd med båtmössa, eller utan. Rak i ryggen med vågor i håret och högt hårfäste. Ofta med pipa i munnen.

1944

Världskriget går mot sitt slut.

Stuvarevalsen.

Så fort Lasse återvände till Göteborg, besökte han alltid hamnen. Här stod han på plats när den första bananbåten anlände den 20 november 1944. Lasse gillade stuveriarbetarnas mustiga humor och beundrade hur de fullständigt behärskade sjömännens språk. Denna vinter skriver han Stuvarevalsen.

1944

Volvo visar för första gången upp sin personbil – PV 444

Luciageneralen.

Lasse kom under många år att leda det magnifika Luciaevenemanget. Från 1944 till 1976. Han var i den positionen något av en maktperson. Tusentals unga flickor ville gärna vara med i Luciatåget. Lasse var också insamlare av gåvor, han var artist och konferencier. Han gjorde med Göteborgs-Posten som arrangör ett behjärtansvärt arbete till förmån för Göteborgs många ensamma och fattiga.

1964

Spionöversten Stig Wennerström inför rätta

Lasse och Evert Taube.

Lasse kom under de första åren av sin karriär att segla i Sjömansvisornas farled. På samma sätt som Evert Taube. Så småningom skulle de båda göra avtryck i visa –och dikt på sitt eget personliga sätt. Sommaren 1964 blev Lasse belönad med Evert Taube-pris som delades ut på Gröna Lund i Stockholm. Lasse får också det stora Evert-Taube stipendiet 1977.

1979

Kärnkraftshaveri i USA då reaktorn i Harrisburg börja läcka.

Lasse Dahlquist går ur tiden.

Lasse dör i strupcancer den 14 oktober 1979 och begravs på Brännö kyrkogård.

1987

Melodifestivalen vinns av Lotta Engberg med "Fyra bugg och en coca cola"

Lasse Dahlquist Sällskapet bildas

Sällskapets mål är att sprida intresse för Lasse Dahlquist och hans verk.

1989

Berlinmuren rivs

Lasse Dahlquist Stipendiet instiftas

Lasse Dahlquist Stipendiet tilldelas en artist, musiker eller författare som arbetat i Lasse Dahlquists anda och som fört den svenska vistraditionen vidare. Den förste stipendiaten var skådespelaren Kent Andersson.

1990

Nelson Mandela friges efter 27 år i fängelse

Lasse Dahlquist Sångarna bildas

Lasse Dahlquist Sångarna är en blandad sånggrupp som består av medlemmar i Lasse Dahlquist Sällskapet. Sångarna framför i huvudsak musik av Lasse Dahlquist, men även andra svenska visor. De framträder på olika scener och äldreboenden i Göteborg.

2010

Grattis på 100-årsdagen, Lasse!

100-årsjubileet av Lasse Dahlquists födelse firades med en rad stora arrangemang och aktiviteter. En CD-box med Lasse Dahlquists samtliga inspelade visor togs fram. Samtidigt utkom en biografi om Lasse. ”Inte bara Brännö brygga, skriven av Anders Wällhed. Olika konserter med Lasses musik genom fördes och ett lustspel om hans liv framfördes på Liseberg. Lasse Dahlquist Plats invigdes på Saltholmen.